PIJ-maatregel

Als de rechter vindt dat je niet alleen straf moet krijgen, maar ook behandeling, dan krijg je een maatregel Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen, een PIJ-maatregel. 

Een PIJ-maatregel duurt minimaal drie jaar. Na die tijd kijkt de rechter of je genoeg geleerd hebt om weer veilig mee te doen in de maatschappij. Is dat niet zo, dan kan zij of hij zeggen dat je langer moet blijven. Dat kan tot uiteindelijk zeven jaar duren.

Bij een PIJ zit je niet de hele tijd alleen maar binnen. Oefenen met weer naar buiten gaan, hoort erbij. Het duurt wel even voor dat mag. Pas als je hier langer dan een half jaar bent, gaan we kijken of het kan. Gaat de behandeling op dat moment goed, dan mag je op begeleid verlof. Er gaat dan iemand van ons met je mee.

Als dat een aantal keren goed gaat, is het tijd voor onbegeleid verlof. Je mag dan, zonder dat er iemand meegaat, naar buiten. Om te werken bijvoorbeeld, of om je familie op te zoeken.

Zo oefen je langzaam voor je laatste jaar; het scholings- en trainingsprogramma (STP). Tijdens je STP woon je niet meer bij ons, maar hebben we wel nog regelmatig contact.

Gaat het dat jaar goed? Dan is je PIJ afgelopen. Gaat het niet goed? Dan is er kans dat je toch weer terug naar binnen moet.