STP (verlof)

Aan het einde van de straf of de PIJ-maatregel werken we steeds meer toe naar terugkomen in de maatschappij. We willen natuurlijk dat je niet opnieuw de fout ingaat. Daarom gaan we met je oefenen met naar buiten gaan. Dat heet STP (scholings- en trainingsprogramma), maar soms zeggen mensen ook verlof.

Dat oefenen doen we alleen als je een langere straf of een PIJ-maatregel hebt. Het duurt wel even voor je daarmee kan beginnen. Bij een PIJ-maatregel gaan we na een half jaar kijken of het kan. Heb je geen PIJ-maatregel, dan mag je soms al eerder op verlof. Daarbij kijken we heel goed naar of we denken dat je het aan kan. Als je bij ons bent omdat je nog wacht op je rechtszaak, dan krijgt je geen STP.

Er zijn verschillende soorten STP. We beginnen altijd met begeleid verlof. Er gaat dan iemand van ons met je mee naar buiten. Als dat een aantal keren goed gaat, is het tijd voor onbegeleid verlof. Je mag dan, zonder dat er iemand meegaat, naar buiten. Om te werken bijvoorbeeld, of om je familie op te zoeken. Er is ook weekendverlof waarbij je een weekend lang naar buiten mag. Je komt dan maandagochtend weer bij ons terug.