Jongeren in Teylingereind doen even niet meer mee in de samenleving, maar diep van binnen is dat juist wat ze willen. Een baan, een huis, een relatie, het gevoel dat je ertoe doet. Wij willen hen leren wat er nodig is om weer mee doen.

Lees meer

Leefgroepen

Er zijn tien leefgroepen in Teylingereind. Iedere jongere wordt op een kort- of langverblijfgroep geplaatst waar hij samen leeft met andere jongeren en groepsleiding.

De leefgroep is een soort grote huiskamer met een zit- en eethoek en de mogelijkheid om televisie te kijken. Op de groep is ook een keuken, washok, kantoor van de groepsleiding en een ruimte waar jongeren kunnen bellen. Op de gang bevindt zich de doucheruimte.

Alle jongeren hebben een eigen kamer met daarin een bed, tafel, kast, wastafel en toilet. Zij verblijven een deel van de avonduren en 's nachts in hun eigen kamer. Overdag is er een dagprogramma, met onder andere onderwijs, waaraan alle jongeren verplicht moeten deelnemen.

Kortverblijfgroepen

Jongeren die voor het eerst in Teylingereind komen, gaan naar een kortverblijfgroep. Op deze groep verblijven tien jongeren. Hier geldt een maximale verblijfsduur van vier maanden. Dat betekent dat wanneer de jongere een PIJ-maatregel opgelegd heeft gekregen of een detentiestraf van langer dan vier maanden, hij uiteindelijk doorstroomt naar een langverblijfgroep.

Langverblijfgroepen

Een jongere wordt op één van de drie langverblijfgroepen geplaatst, nadat hij minimaal drie maanden op een kortverblijfgroep is verbleven. Op een langverblijfgroep is plaats voor acht jongeren. Hoe lang een jongere op deze groep verblijft, hangt af van de detentiestraf of PIJ-maatregel die de jongere opgelegd heeft gekregen door de rechter.

Observatieafdeling

Onze observatieafdeling, waar plaats is voor acht jongeren, heet De Ven. Het verblijf op deze groep duurt zeven weken. Jongeren worden op deze afdeling geplaatst vanwege een fors delict (alleen of in groepsverband), bijzondere omstandigheden, bijzondere systeemproblematiek, hardnekkige recidive of als er zich een specialistische vraagstelling voordoet. Klik hier voor meer informatie.

Adolescentengroep

Per 1 april 2014 is het adolescentenstrafrecht van kracht. Doel van het adolescentenstrafrecht is het bieden van sancties op maat voor jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 23 jaar, waarbij rekening wordt gehouden met hun ontwikkelingsfase. Dit betekent dat een jongere tussen de 18 en 23 jaar veroordeeld kan worden volgens het jeugdstrafrecht, omdat dit gezien zijn persoonlijke en sociaal emotionele ontwikkeling beter passend is. Teylingereind heeft voor deze doelgroep een speciale leefgroep geopend.