Keuzes maken is belangrijk. Zeker wanneer de jongere terugkeert in de maatschappij is het noodzaak dat hij heeft leren inzien hoe hij de goede keuzes maakt. Dus niet terugvallen in crimineel gedrag, maar toekomstgericht denken en doen.

Lees meer

Berechting voor verdachten opstand

12-04-2012

Negen jongeren die betrokken waren bij de opstand die op maandag 3 oktober 2011 uitbrak in Teylingereind zijn op donderdag 5 april 2012 door de rechter in Den Haag veroordeeld. Het gaat om jongens van 17 jaar en twee inmiddels 18-jarigen. De jongeren werden niet uitsluitend voor de opstand veroordeeld, maar moesten twee weken geleden ook voor de rechter verschijnen voor de feiten waarvoor ze ten tijde van de opstand in voorarrest zaten in Teylingereind. De rechter heeft alle jongeren jeugddetentie opgelegd variërend van 80 dagen tot 10 maanden.


De opstand

De negen jongeren zaten die maandagavond 3 oktober allen vast in Teylingereind, toen zij de opstand begonnen. Zij pleegden vernielingen en lieten daarbij niets heel. In totaal duurde de opstand 3,5 uur.

Geplande opstand

Alle negen jongeren hadden een rol die bewuste avond. Wel had de één een groter aandeel in het geheel dan de ander.De officier van justitie gaat ervan uit dat de opstand van tevoren is gepland. In de dagen voorafgaand aan die maandag verdeelden de initiatiefnemers de taken zoals het barricaderen van de toegangsdeuren, zodat de groepsleiding en ander personeel hen niet zou kunnen bereiken.

Als redenen voor de opstand gaven sommige jongeren dat het eten niet lekker zou zijn, dat zij ook wel eens de baas wilden zijn en dat ze geschiedenis wilden schrijven. Anderen verklaarden juist dat die redenen onzin waren en dat ze de opstand begonnen om stoer te doen.

Ernst van het feit

De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting twee weken geleden de ernst van het feit waarvoor de jongeren voor de rechter moesten verschijnen. Ten eerste hebben ze veel schade aangericht. Er is die avond groot ingezet door de politie en andere hulpverleners, zo kwamen er ambulances en brandweerauto's ter plaatse. Prioriteit was namelijk de veiligheid van het personeel, andere gedetineerde jongeren en van de opstandelingen zelf.