In een goede sfeer durven jongeren te laten zien wat ze echt willen, wie ze echt zijn. Pas dan kunnen we vooruitgang met hen boeken. Ook de dagstructuur biedt veiligheid, want iedereen weet waar hij aan toe is en wat er wordt verwacht.

Lees meer

Nieuwsbrief Teylingereind - oktober 2016

12-10-2016

Wat zijn de meest opvallende verschillen tussen Teylingereind nu en 12,5 jaar geleden? Hoe hebben omwonenden de burendag ervaren en krijgt Teylingereind ook uw stem? Lees dit en meer in de nieuwsbrief.
Iris Boekee

Leven en werken in Teylingereind

"Jongens zeggen het gewoon als ze je een trut vinden"

Iris Boekee (39), methodiekcoach, is deze maand 12,5 jaar in dienst bij Teylingereind. Dat nodigt uit om Iris te bevragen naar haar ervaringen van de afgelopen jaren.

Wat is het grootste verschil tussen toen en nu?
Een lange denkpauze volgt. Niet zozeer, omdat er niets te noemen valt, eerder omdat veel veranderingen hebben plaatsgevonden. "Vroeger kwam, bij wijze van, de lokale banketbakker en slager in dienst als groepsleider. Tegenwoordig geldt een HBO-eis voor groepsleiders. Daardoor heeft een verschuiving plaatsgevonden in de collega's waarmee je samenwerkt. Ook vond in 2010 een scheiding plaats tussen het civiel- en strafrecht. Hierdoor verlieten de meisjes Teylingereind. Sommige collega's vonden dat jammer. Meiden waren niet mijn ding, geef mij maar jongens. Die zeggen het gewoon als ze je een trut vinden. Ik houd van direct en duidelijk. Wat typerend was voor de meidengroep? Om 20.00 uur ging standaard de televisie aan voor 'Goede tijden, slechte tijden' en ik hoorde dagelijks 'Mevrouw, mag ik uw nagels lakken?'. Inhoudelijk is een enorme slag geslagen, zo werken we sinds 2010 met de landelijke methodiek YOUTURN. We zoomen in op de jongere: welke behoeften heeft hij en welke interventies zetten we in? Daarnaast is de gemiddelde leeftijd van onze doelgroep gestegen: van zo'n 15 naar 17 jaar."

Iris is tevens werkzaam geweest als groepsleider en teamleider in Teylingereind. Het intensieve contact met de jongens en het vieren van kleine succeservaringen mist zij het meest. "Je moet geen hoge verwachtingen hebben als je met deze doelgroep werkt. Het gaat om de kleine stappen die ze maken, zoals hun kamer netjes opruimen, met mes en vork eten, boosheid op een goede manier kunnen uiten of dat na een half jaar de vloekwoorden niet meer om je oren worden geslingerd. Ja, dat zijn successen."

Liefde
"Wat mij altijd is bijgebleven, is een Marokkaanse jongere die zich wilde bekeren tot moslim. Iedere dag had ik een kort gesprek met hem. In één van deze gesprekken vertelde ik hem wat het belangrijkste is in het leven: liefde. Als bij een ieder de liefde overheerst, dan is er vrede, ongeacht welke religie je aanhangt. Maanden later, toen deze jongen Teylingereind had verlaten, ontvingen we een brief. Hij vertelde hoe het met hem ging en hij schreef: Wat ik nooit zal vergeten, is het woord liefde."

Hoe zou je Teylingereind in één woord omschrijven?
"Reuring. Met mooie en minder mooie kanten: hectiek op de leefgroepen, ad hoc werken, heftige incidenten, maar ook positieve ontwikkelingen, nooit stilstaan en je bewustzijn dat altijd wordt geprikkeld. Teylingereind staat open voor veranderingen en verbeterprocessen. Het leeft!"

"Wat ik mooi vind om te zien is dat hier collega's werken met het hart op de goede plek. Zij hebben de wil om de jongens een betere toekomst te geven. Jongens die echt niet altijd meewerken, integendeel. Ga er maar aanstaan!"

Lopen tegen kanker

Meedoen in de omgeving

Stemt u ook op Teylingereind?

Teylingereind doet mee aan de Rabobank Clubkasactie. Als lid van de Rabobank Bollenstreek kun je tot en met 17 oktober 2016 stemmen op verenigingen en stichtingen. Iedere stem is €1 waard. Teylingereind wil de opbrengst besteden aan muziekapparatuur. Jongens die vastzitten hebben vaak stress, zijn verdrietig en teleurgesteld in zichzelf. Muziek maken is een uitlaadklep, biedt troost en ontspanning. Met (opname)apparatuur kunnen jongeren kunnen eigen nummers maken en hun gedachten en emoties een plek geven. Ze hebben de mogelijkheid hun creatie terug te luisteren, te fine-tunen en te laten horen aan familie. Doe ook mee en stem op Teylingereind.

De benen uit je lijf lopen

En dat deden collega's met liefde tijdens de Loop tegen Kanker in Warmond. Voor de derde keer op rij was Teylingereind ruimschoots vertegenwoordigd. In opvallende shirts verschenen de deelnemers aan de start. Na 5 of 10 kilometer in de benen te hebben, gingen zij voldaan over de finish. Nu op naar de Singelloop Leiden.

Dick Kroon en Maricah Bakkes

In de media

Hoe slachtofferbewust zijn wij?

Hoe zit het met slachtofferbewustzijn bij justitiële jeugdinrichtingen? En welke dilemma's spelen er als jonge daders op verlof gaan? Lees in onderstaand artikel hoe Teylingereind hiermee omgaat.

Omwoners bezoeken Teylingereind

In het Witte Weekblad staat een artikel over de burendag van 24 september 2016.

Burendag 24 september 2016

Terugblikken

"Bijzonder, het gesprek met de gedetineerde"

Sinds een aantal jaar organiseert Teylingereind op nationale burendag twee rondleidingen voor nieuwsgierige buren. Zo'n 100 omwonenden namen 24 september jl. een kijkje achter de muren. De intakeruimte, opvangkamer, leefgroep en interne school waren onderdeel van de rondleiding. Het is altijd een bijzondere dag. De inrichting, het verhaal van de jongeren die hier verblijven en de betrokkenheid van collega's maakt diepe indruk op de bezoekers. De reacties na afloop zijn veelzeggend, hieruit blijkt hoe zeer de open dag wordt gewaardeerd:

"Er is veel mogelijk voor ontwikkeling en goede begeleiding wanneer deze jongeren weer in de maatschappij komen."
"Bijzonder, het open gesprek met de gedetineerde"
"Fantastisch vond ik de houding van de hulpverleners ten opzichte van de jongens."

Het motto van Teylingereind 'Meedoen' staat centraal tijdens de burendag. Jongeren dragen bij door hun ervaring te vertellen, collega's geven een inkijkje in hun werk en de dilemma's waarvoor zij komen staan en bezoekers staan open voor ons verhaal.

Vacatures

Vacatures

Is werken bij Teylingereind jou op het lijf geschreven? Solliciteer voor groepsleider of pedagogisch medewerker via www.teylingereind.nl

Teylingereind

Resultaten

Een aantal belangrijke cijfers over de periode januari t/m september 2016

• 371 jongeren stroomden in, 380 jongeren stroomden uit

• 0 onttrekkingen begeleid verlof en 0 ontvluchtingen

• 61 incidenten waarbij sprake was van (een vorm van) fysiek geweld tussen jongeren

• 19 situaties waarbij sprake was van (een vorm van) fysiek geweld tegen medewerkers

• Gemiddeld verzuim medewerkers 4,1 %

• Gemiddeld 235 medewerkers in dienst, waarvan 112 mannen en 123 vrouwen

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar geïnteresseerden in uw omgeving, zodat zij zich kunnen aanmelden