Op school kan elke jongere ontdekken dat hij echt wat kan. En wie dat ontdekt, wil vaak meer. De docenten stimuleren hen daarbij zo veel mogelijk. Want wie leert, bouwt aan zijn basis om weer mee te doen in de samenleving.

Lees meer

Nieuwsbrief Teylingereind - juli 2017

26-07-2017

Vastzitten en geconfronteerd worden met de dood. Hoe ga je daar als jongere mee om? In een interview vertelt Johan over zijn ervaring. Daarnaast lees je hoe gemeente Leiden en Teylingereind de handen ineen slaan, op welke manier wij deelnemen aan de burendag en de resultaten die het afgelopen jaar zijn behaald.
Docent Aad en Johan

Leven in Teylingereind

"Toen mijn vader en zus onverwacht op bezoek kwamen, wist ik genoeg."

Dat het leven buiten doorgaat terwijl je vastzit, weten jongeren maar al te goed. Dat het leven soms ook stopt, daarmee worden jongeren gelukkig minder vaak geconfronteerd. Het gebeurde wel bij Johan*, een jongere die in Teylingereind verblijft. Hij wilde graag zijn verhaal delen, over de impact van zijn vaders overlijden en de steun die hij heeft ervaren.

Wat voor contact had je met je vader?
Johan: "Mijn vader en ik waren eigenlijk hetzelfde en dat botste. Hij zag bij mij gebeuren wat bij hem was misgegaan. Ook ik werd verslaafd en belandde in de criminaliteit. We konden niet met en niet zonder elkaar. Waren we langer dan 24 uur bij elkaar, dan konden we beter even afstand nemen. Mijn vader heeft zich eigenlijk kapot gewerkt, kapot gefeest, kapot geleefd. En hij had COPD. Zijn lichaam was op. Ik wist dat ik vroeg of laat afscheid van hem moest nemen."

Hoe ging dat, toen je hoorde dat je vader euthanasie wilde?
"Op een gegeven moment werd ik uit de klas gehaald. Ik kreeg te horen dat mijn vader met zijn vriendin en mijn zus op bezoek waren. Toen wist ik genoeg. Mijn vader vertelde dat het echt niet meer ging en euthanasie wilde plegen. Dat kwam als een klap aan. Toen de andere jongens 's middags uit school kwamen, heb ik ze gevraagd aan tafel te gaan zitten en bracht het nieuws. Ik barstte in tranen uit en iedereen stond meteen op om mij een knuffel te geven. Ondanks dat je in een omgeving zit waar je niet wilt zitten en deze jongens niet uitkiest, waren ze er wel voor mij. Maar vooral medewerkers hier zijn erg belangrijk voor mij geweest. In het traject naar zijn overlijden toe heb ik ondersteuning gekregen door middel van gesprekken en zijn er bijzondere verloven voor mij geregeld, dat was fijn."

Hoe is het om vast te zitten en afscheid te moeten nemen?
"Zwaar. Je wilt het allerliefste bij je dierbaren zijn. Ondanks dat ik hier zat, heb ik de juiste hulp gekregen. Veel medewerkers zijn betrokken geweest. De muziekdocent heeft onbewust zoveel voor mij gedaan. Hij heeft mij piano en accordeon leren bespelen. Hierdoor heb ik hele speciale momenten met mijn vader kunnen meemaken. Bij de kerstviering, waar mijn vader bij was, heb ik gespeeld. Ik vond het bijzonder dat we de laatste kerst die we samen hadden, ook echt samen konden vieren in Teylingereind. Toen hij hoorde dat ik accordeon kon spelen, was hij trots dat ik iets in mijzelf had ontdekt waar ik talent voor heb. Volgens mij is het een geruststelling voor mijn vader geweest, hij zag dat ik tevreden was met mezelf. Later heb ik ook aan zijn bed en op zijn crematie kunnen spelen. Dit is van onschatbare waarde. Kleine dingen voor mij, kunnen iets groots voor een ander zijn. Dat heeft iemand mij laten zien en dat is mijn muziekdocent geweest. Daar ben ik nog steeds dankbaar voor."

Wat heeft het overlijden van je vader met jou gedaan?
"Mijn vader is overleden toen ik 21 was, dat is jong, maar het heeft mij een stuk volwassener gemaakt. Ik wil nu de juiste keuzes maken door er voor mijn dierbaren te zijn. Ze zeggen wel eens 'Voor een verslaafde zijn er drie uitwegen: de kliniek, de gevangenis of de dood'. Op mijn voorhoofd stond lange tijd: 'Fuck ik, ik laat alles vallen!', want de kliniek en de gevangenis had ik al gehad. Doordat mijn vader de laatste weg nu heeft afgelegd, weet ik dat ik het anders wil."

Hoe zie jij de toekomst voor je?
"Mijn verlengingszitting is in december. De interventie Leren van delict heb ik afgerond, maar ik heb openstaande zaken, dus ik kan nog niet op verlof. Mijn droom is huisje, boompje, beestje. Dat klinkt sociaal wenselijk, ik weet het. Uiteindelijk wil ik op een fatsoenlijke manier in de maatschappij passen en dat kan ik!"

*Om privacyredenen is de naam van de jongere gefingeerd

Esther Overweter in de raadzaal

Meedoen in de omgeving

In de raadzaal van Oegstgeest

Als onderdeel van de collegetour die servicepunt71 organiseert, werd directeur-bestuurder Esther Overweter geïnterviewd door Gijsbert van Es. In de raadzaal van Oegstgeest verzamelden 25 juli jl. ruim 50 medewerkers van omliggende gemeenten zich die geïnteresseerd zijn in het leven en werken in de 'jeugdgevangenis'. De vragen liepen uiteen van welke leeftijd de jongste delinquent kan hebben (12 jaar volgens het jeugdstrafrecht) tot aan of de jongeren hun detentie daadwerkelijk als straf ervaren. Ook ons motto 'meedoen' heeft Esther toegelicht. "We vragen jongeren positief mee te doen, maar verwachten dat ook van de samenleving door jongeren de mogelijkheid te bieden stage te lopen of werkervaring op te doen".

Gemeente Leiden

In ontwikkeling

Pilot Teylingereind en gemeente Leiden

Samen met de gemeente Leiden onderzoeken we wat er nodig is om jongeren die uit Teylingereind vertrekken succesvol te laten re-integreren en daarmee de kans op overlastveroorzakend gedrag en recidive te verkleinen. Allereerst voeren we een verkenning uit: hoe kunnen wij onze kennis en expertise over deze doelgroep delen met de gemeente en welke knelpunten ervaart de gemeente in de terugkeer van jongeren uit de jeugdinrichting? En welke informatie die wij hebben, kan de gemeente goed gebruiken? In het tweede fase van het onderzoek organiseren we bijeenkomsten met de jongere, zijn ouders en betrokken hulpverleners van buiten met als doel de terugkeer naar huis zo goed mogelijk voor te bereiden. We slaan daarmee dus een brug tussen binnen (verblijf in Teylingereind) en buiten (weer succesvol re-intergeren). Bij die bijeenkomsten wordt ook iemand van het wijkteam of jeugd&gezinsteam uitgenodigd, zodat ook die verbinding zo snel mogelijk gelegd is. Met aanbevelingen en adviezen op basis van observatie, screening en diagnostiek wordt input gegeven aan het trajectplan. De verwachting is dat door deze samenwerking risico's eerder in beeld zijn en dat er sneller en gerichter geanticipeerd kan worden op eventuele terugval in overlastgevend gedrag.

Voorstelling Playback

In de media

Jongere doet havo-examen | Leidsch Dagblad

In het Leidsch Dagblad van 23 mei jl. staat een interview met een jongen van 16 die zijn havo-examen heeft gedaan terwijl hij in Teylingereind verblijft.

20 jaar Teylingereind | Leidsch dagblad

Directeur-bestuurder Esther Overweter is geïnterviewd in het kader van de 20e verjaardag van Teylingereind. Lees het interview.

Voorstelling over gebruik drank en drugs | Nieuwsbrief Playback

Cees Pina, coördinator activiteiten en nazorg, is geïnterviewd door theatergroep Playback over het leven binnen de muren, welke activiteiten er voor jongeren worden georganiseerd en hoe jongens reageerden op de voorstelling die hier onlangs speelde over het gebruik van drank en drugs. Lees het interview.

Volg ons op Facebook

Je kunt Teylingereind nu ook volgen op Facebook (@Teylingereind). Hier vind je naast nieuws en vacatures, ook regelmatig filmpjes over het werken en leven binnen de muren.

Koken

Terugblikken

Jaarverslag 2016

In het jaarverslag blikken we terug op 2016 en de resultaten die zijn behaald. Vorig jaar verbleven er 566 jongeren tussen de 14 en 24 jaar in Teylingereind. Onder hen 476 nieuwe jongeren, 187 Amsterdammers en 138 jongeren vanuit het adolescentenstrafrecht. Ook in 2016 is het medewerkers gelukt deze grote en divers samengestelde groep jongeren bij te staan in hun zoektocht naar een positiever vervolg. En daar zijn we trots op.

Burendag

Vooruitblikken

Deuren open voor buren | 23 september 2017

Op zaterdag 23 september 2017 organiseert Teylingereind voor de vijfde keer op rij een burendag. Inwoners van de gemeenten Teylingen en Oegstgeest zijn deze dag van harte welkom om een kijkje binnen de inrichting te nemen. Zowel 's morgens als 's middags vindt er een rondleiding plaats. Hierbij wordt verteld over het leven en werken in Teylingereind. Wat gebeurt er precies achter de muren? Welke jongeren verblijven er? Wie helpt ze met een positieve terugkeer in de maatschappij en met welke instellingen werkt Teylingereind hiervoor samen? Geïnteresseerden kunnen zich te zijner tijd aanmelden via www.teylingereind.nl en worden geïnformeerd via deze nieuwsbrief, lokale media, Twitter, Facebook en de website.

Onderwijs

Resultaten

Een overzicht van een aantal resultaten uit het jaarverslag 2016

  • Jongeren verbleven gemiddeld 35 dagen
  • 0 jongeren ontvlucht
  • 51 forensische observatieonderzoeken gestart
  • 63 onherroepelijk afgehandelde klachten van jongeren, waarvan 14 gegrond
  • 38 MDFT-trajecten (gezinsbehandeling), waaronder 10 in Amsterdam
  • Uitbreiding interne techniekstageplaatsen
  • Verzuim 4,9% totaal
  • Verloop 14,4% (1,4% gedaald t.o.v. voorgaande jaar)
  • Voldaan aan de norm 75% beroepsgeregistreerde jeugdzorgwerkers in dienst
  • 15 diploma's en certificaten behaald door jongeren (schooljaar 2016 - 2017)
Mentorgesprek

Vacatures

Is werken bij Teylingereind jou op het lijf geschreven? Momenteel hebben wij zes openstaande vacatures. Meer informatie en direct solliciteren via onderstaande links.

Volg Teylingereind ook via Twitter, LinkedIn en Facebook.