PIJ-maatregel

Als de rechter vindt dat uw zoon niet alleen straf moet krijgen, maar ook behandeling, dan krijgt hij een Maatregel Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen, een PIJ-maatregel. 

Een PIJ duurt minimaal drie jaar. Na die tijd kijkt de rechter of uw zoon genoeg geleerd heeft om weer veilig mee te doen in de maatschappij. Is dat niet zo, dan kan de rechter zeggen dat uw zoon langer moet blijven. Dat kan tot uiteindelijk zeven jaar duren.

Bij een PIJ zit uw zoon niet de hele tijd alleen maar binnen. Oefenen met weer naar buiten gaan, hoort erbij. Het duurt wel even voor dat mag. Pas als hij hier langer dan een half jaar is, gaan we kijken of het kan.

Gaat de behandeling op dat moment goed, dan mag hij op begeleid verlof. Er gaat dan iemand van ons met hem mee. Als dat een aantal keren goed gaat, is het tijd voor onbegeleid verlof. Uw zoon mag dan, zonder dat er iemand meegaat, naar buiten. Om te werken bijvoorbeeld, of om zijn familie op te zoeken. Zo oefent hij langzaam voor zijn laatste jaar; zijn proefverlof.

Tijdens zijn proefverlof woont uw zoon niet meer bij ons, maar hebben we wel nog regelmatig contact. Gaat het dat jaar goed? Dan is zijn PIJ afgelopen. Gaat het niet goed? Dan is er kans dat hij toch weer terug naar binnen moet.