STP (verlof)

Aan het einde van de straf of de PIJ-maatregel werken we steeds meer toe naar terugkomen in de maatschappij. We willen natuurlijk dat uw zoon niet opnieuw de fout ingaat. Daarom gaan we met hem oefenen met naar buiten gaan. Dat heet scholings- en trainingprogramma (STP), mensen noemen dat ook vaak verlof. Dat doen we alleen als hij een langere straf of een PIJ-maatregel heeft.

Het duurt wel even voor hij kan gaan oefenen. Bij een PIJ-maatregel kijken we na een half jaar of het kan. Heeft uw zoon geen PIJ-maatregel, dan mag hij soms al eerder op STP. Daarbij kijken we heel goed naar of we denken dat hij het aan kan. Als uw zoon bij ons is omdat hij nog wacht op zijn rechtszaak, dan krijgt hij geen STP.

Er zijn verschillende soorten verlof. We beginnen altijd met begeleid verlof. Er gaat dan iemand van ons met hem mee naar buiten.

Als dat een aantal keren goed gaat, is het tijd voor onbegeleid verlof. Hij mag dan zonder dat er iemand meegaat naar buiten. Om te werken bijvoorbeeld, of om zijn familie op te zoeken.

Er is ook weekendverlof waarbij uw zoon een weekend lang naar buiten mag. Hij komt dan maandagochtend weer bij ons terug.