Therapie

MDFT-therapie

Een belangrijk onderdeel van ons zorgaanbod is MDFT, oftewel multidimensionele familietherapie. Dat is een intensieve vorm van therapie die de jongere en zijn omgeving helpt inzicht te krijgen in de problemen die spelen en te werken aan positieve veranderingen. Hierdoor vermindert probleemgedrag of verdwijnt het zelfs helemaal. 

De therapeut richt zich op vier aandachtsgebieden:

  • De jongere
  • De ouders
  • Het gezin
  • Externe systemen zoals school, vrienden, vrijetijdsbesteding en werk

Het gezin centraal

Het gezin is het belangrijkst. Bij MDFT is het uitgangspunt dat een jongere niet alleen op de wereld staat. Daarom gaan we samen op zoek naar wat hem kan ondersteunen. We kijken naar verbeterpunten, maar richten ons vooral op de sterke punten van de jongere en de gezinsleden. Want dat wat goed is moet je niet veranderen, maar juist gebruiken. Hoe kunnen we de sterke punten uitvergroten? En hoe kan dit bijdragen aan een beter functioneren van de jongere? Die vragen staan centraal bij MDFT.

Het belangrijkste doel van MDFT is het stimuleren van een levensstijl zonder delicten en andere problemen. Afhankelijk van de persoonlijke situatie van de jongere en het gezin kunnen we ook nog andere doelen bepalen.

Aanmelden voor MDFT

Jongeren die voor MDFT in Teylingereind in aanmerking komen, zitten in voorarrest, in detentie of hebben een PIJ-maatregel opgelegd gekregen. Hun gedragswetenschapper kan ze aanmelden bij het interne MDFT-team. Dit gaat vanzelfsprekend in overleg met de jongere en zijn ouders. We betrekken ook de (jeugd)reclassering, gezinsvoogd en/of casemanager bij het overleg. Dat vinden we belangrijk, omdat de jongere uiteindelijk weer vrijkomt en de behandeling dan met dezelfde therapeut doorloopt buiten Teylingereind.

Duur van MDFT

De duur van MDFT is afhankelijk van de strafmaatregel van de jongere. Tijdens het traject heeft de therapeut meerdere gesprekken per week. Deze gesprekken zijn niet alleen met de jongere, maar ook met de ouders en de jongere en ouders samen. MDFT bestaat uit drie fases. Tijdens de eerste fase leert de therapeut het gezin kennen en werken ze aan de opbouw van een therapeutische samenwerking. In fase twee ligt de focus op het ontdekken van manieren die helpen bij het veranderen van gedrag en het verminderen van problemen. Fase drie draait om het vasthouden en versterken van de positieve veranderingen. Ook leren de jongere en zijn gezin hoe zij kunnen omgaan met een eventuele terugval of een nieuw probleem.

Vaktherapie

Bij Teylingereind zijn een aantal vaktherapeuten in dienst. Zij werken met de jongeren op een manier die aansluit bij hun behoeftes en competenties. Jongeren kunnen bij ons psychomotorische therapie (PMT), creatieve therapie en muziektherapie volgen.