Een dag uit het leven van... een activiteitenbegeleider

Bij Teylingereind werken bijna 250 mensen. Allemaal willen zij hetzelfde: de tijd die een jongere in Teylingereind is zo zinvol mogelijk maken. En allemaal zijn ze onmisbare deeltjes in het geheel van Teylingereind.
Hoe ziet hun dag er uit? Wat doen ze? En met wie? Vinden ze het leuk? Lees het in 'Een dag uit het leven van...'

Een dag uit het leven van... een activiteitenbegeleider

Het is woensdag. Vandaag werk ik van half negen tot vijf. Ik begin in de kantine met de gezamenlijke dagstart. Daar hoor ik dat er wat lesuitval op school is waardoor drie jongeren uit één klas die ochtend geen aanbod hebben. Daar spring ik meteen op in. Ik zeg dat ik de jongeren tussen negen en half twaalf op kan vangen, zodat ze niet de hele ochtend op de leefgroep zijn. Ik stem met hun groepsleider af waar en hoe laat ze de jongens komen brengen.

Ondertussen bedenk ik twee opties die ik de jongeren kan voorleggen. Een klein schaaktoernooi zou kunnen of mooie kaarten maken voor de feestdagen. Maar de jongens zeggen dat ze moe zijn en gewoon willen chillen. Dat mag natuurlijk best even, maar ik ga toch proberen om ze te activeren. En dat lukt. Twee uur later hebben we samen al een paar mooie schetsen gemaakt. Omdat het zonde is het daarbij te laten, overleg ik met ze hoe en wanneer we dit project de komende tijd af kunnen maken, zodat we kaarten hebben die we ook echt kunnen versturen.

Na de lunch haal ik een jongere op die van de rechter tijdelijk geen contact mag hebben met andere jongeren. Hij voelt zich nogal eenzaam, dus ik loop met hem een rondje lopen op het sportveld. Ondertussen maken we een praatje. Daarna doen we een potje darts in de ontspanningsruimte.

Om twee uur belt er een collega van de leefgroep om te vragen of ik tijd heb om met één van de jongeren iets te ondernemen. Deze jongen zit wat hoog in zijn spanning en het helpt hem vaak om dan even iets rustigs te doen. We kiezen samen een potje dammen. Al na tien minuten merk ik dat het werkt, want hij maakt een grap waar hij zelf om moet lachen. Hij ziet er meteen meer ontspannen uit en komt langzaam verder los.

In de middag vraagt mijn collega of hem kan helpen bij het opzetten van de bootcamp die hij in de namiddag aan een groep jongeren geeft. Samen zetten we een parcours uit waarna de jongeren onder leiding van mijn collega hard aan het werk gaan. Ondertussen maak ik een praatje met een andere collega. Als de bootcamp erop zit, breng ik samen met die collega de jongeren terug naar hun leefgroepen. De jongeren zijn uitgelaten en voldaan en ik weet dat ze lekker zullen slapen vanavond.

Onderweg naar de leefgroep probeert een jongere een groepsgenoot te intimideren door dreigende dingen naar hem te roepen. Ik neem hem even apart en geef aan dat dit niet oké is en waarom. Hij belooft beterschap, maar ik heb zo mijn twijfels. Zijn reactie is me iets te sociaal wenselijk. Voor nu neem ik er toch genoegen mee, want de groepsgenoot is niet erg onder de indruk, dus er lijkt verder weinig aan de hand. Op kantoor bespreek ik met mijn collega nog even de dag na. Morgen werk ik een avonddienst. Daar heb ik zin in, want ik heb nu al een paar heel leuke ideeën.

Hoe word ik activiteitenbegeleider?

Om als activiteitenbegeleider bij Teylingereind te kunnen werken heb je relevant een MBO 4-diploma nodig, bijvoorbeeld CIOS. Daarnaast willen we dat je 23 jaar of ouder bent en geen strafblad hebt.

Vragen? Bel ons op 071 - 305 55 55