Een dag uit het leven van... een groepsleider

Bij Teylingereind werken bijna 250 mensen. Allemaal willen zij hetzelfde: de tijd die een jongere in Teylingereind is zo zinvol mogelijk maken. En allemaal zijn ze onmisbare deeltjes in het geheel van Teylingereind.
Hoe ziet hun dag er uit? Wat doen ze? En met wie? Vinden ze het leuk? Lees bij Een dag uit het leven van...

Een dag uit het leven van... een groepsleider

Het is 13.45 uur en ik kom binnen, loop pieploos door het poortje en via de beveiliging naar mijn groep. Ik moet een beetje opschieten, want de dienst start om twee uur. Van twee tot drie hebben we een overdrachtmoment met de vroege dienst. We bespreken alle bijzonderheden van de dag tot nu toe en kijken wat er verder op het programma staat vandaag. Er is een jongere die zijn dag- en nachtritme omdraait. Dat gebeurt vaker, maar is niet goed voor hem. Daarom bespreken we met de gedragswetenschapper en teamleider hoe we daar het beste mee om kunnen gaan.

Op de groep ben ik als groepsleider het eerste aanspreekpunt van de jongeren, ik beantwoord hun vragen, help ze met dingen waar ze niet uitkomen en stuur ze waar nodig aan in het dagprogramma.

Binnen Teylingereind leven we vrij strak op de klok. Alles heeft vaste tijden. Dat is belangrijk om de dag overzichtelijk en veilig te houden. Dat is niet voor alle jongeren even makkelijk, maar dat geeft niet. Alles kun je leren en wij zijn er om ze daarbij te helpen.

Om half vier loop ik met mijn collega’s naar school om de jongeren op te halen. Hun schooldag zit erop. Sommige hebben nu nog een afspraak met een gedragswetenschapper, jeugdreclasseringsmedewerker, advocaat of iemand van de Kinderbescherming. Daar brengen we ze naartoe.

Dan duik ik samen met een jongere de keuken in om te koken. We eten elke avond met zijn allen, en iedereen heeft zijn taken. Van koken tot tafel dekken tot opruimen. Vanavond staat er pasta met broccoli, roomsaus en kip met pesto op het menu. Lekker! Voor we beginnen met eten, vraag ik om een momentje. Dat is om even rustig te worden, aandacht te hebben voor het eten en om te bidden voor wie dat wil. Het eten is in no time op. De sfeer aan tafel is wat gespannen, maar ik krijg met een paar grapjes de kou gelukkig grotendeels wel uit de lucht.

 

Na het eten is het tijd voor ontspanning. Morgen staat er sport op het avondprogramma, maar vanavond zijn we gewoon op de groep. Sommige jongens kijken tv, anderen doen een potje schaak of tafelvoetbal. Dan is het half tien en tijd om naar de kamers te gaan. We sluiten de jongens is en wensen ze een goede nacht. Ik bespreek nog even kort met mijn collega hoe het vandaag gegaan is. Het ging goed, vinden we. Hoewel het bij het afruimen wat rommelig was. Samen kijken we hoe we dat de volgende keer beter kunnen laten verlopen.

Het piepje van mijn alarm gaat. Dat betekent dat alle groepen dicht zijn en we naar huis kunnen. Voor ik de buitendeur achter me dichttrek, hang ik mijn sleutels en alarm terug en geef het nachtschrift van de groep aan de beveiliging. Zij zijn in de nacht het aanspreekpunt voor de jongeren en moeten dus goed op de hoogte zijn van wat er speelt. Ik wens ze een goede nachtdienst en loop naar mijn auto. Thuis nog even een kop thee en dan lekker naar bed.

Hoe word ik groepsleider?

Om als groepsleider bij Teylingereind te kunnen werken heb je een MBO 4-diploma nodig. Het liefst van een opleiding als SPW 4 of MMZ. Daarnaast willen we dat je 23 jaar of ouder bent en geen strafblad hebt.

Vragen? Bel ons op 071 - 305 55 55